Знижка на набір столових приборів з 30 предметів Villeroy & Boch
до покупки
+38 073 888 9955
ua / ru
Як обрати ніж

Види кухонних ножів: багатофункціональні вироби для кухні

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Завантаження...
Новини
  • 4
  • 0

Види кухонних ножів: багатофункціональні вироби для кухні

Для виконання різних кулінарних завдань необхідний не один виріб. Це пояснює, чому на кухні потрібен не один ніж. Якщо не поцікавитися, які бувають ножі і користуватися тільки одним, це призведе до небажаних наслідків:

  • псується знаряддя;
  • створює небезпечну ситуацію;
  • незручно виконувати деякі завдання.

Причини, щоб мати в домашній кулінарії набір кухаря:

  • безпека в роботі – використання невірного знаряддя призводить до травм, так тупим ножем не вийде нарізати заморожене м’ясо;
  • різні продукти – різні види ножів і їхнє призначення визначають, який інструмент підібрати, з яким заточуванням і формою леза;
  • довговічність – легко затупити гостроту леза при неправильному використанні;
  • гігієна – застосування всіх видів кухонних ножів за призначенням допомагає уникнути перехресного зараження, потрапляння на продукти, які термічно не обробляються, бактерій із сирого м’яса;
  • зручність – полегшується процес готування, так великим виробом відмінно обробляти м’ясо, а маленьким чистити овочі.

Хороша домогосподарка або кухар спочатку дізнаються класифікацію кухонних ножів за призначенням і вибирають необхідні. Тому варто вивчити всі види кухонних ножів і навіщо вони вам.

Які ножі для чого: проста класифікація

Шеф-ніж, сантоку, овочевий ніж мають різницю:

  • – Ніж для нарізки – ріже тонкими скибочками продукти. Подібні види ножів для кухні з кромкою рівною, без зубців, мають вузьке, довге лезо.
  • – Філейний ніж – він же ніж сантоку, один із видів ножів кухонних, використовується для тонкої нарізки риби, м’яса. Його клинок гнучкий, довгий і тонкий. На лезах передбачені жолобки, які запобігають налипанню їжі.
  • – Ніж для очищення овочів – вид столових ножів, що полегшують процес чищення. Коротке і зігнуте лезо відмінно справляється з різною шкіркою. Ріжуча кромка у них рівна, а лезо з гострим кінцем.
  • – Кухарський ніж – незамінний на кухні. Ним зручно обробляти м’ясо, нарізати овочі, шинкувати зелень. Зручною і важкою рукояткою шеф-ножа легко відбивається м’ясо. Виріб має товсте, до 4 мм, широке лезо. Справжнім кулінарам рекомендується придбати кілька видів ножа з різною довжиною клинка.

Деякі бренди посуду випускають асортимент ножів із двома лезами, поверненими одне до одного. Ніж для чищення може мати клинки, що повертаються, або плаваючі. Довжина леза подібних виробів до 8 см.

Який ніж вибрати: універсальний чи спеціалізований

Визначаючись з оптимальною моделлю кухонного інструменту, важливо врахувати, які ножі для чого призначені. Універсальний ніж присутній на кожній кухні. Ним зручно нарізати сир, м’ясо, ковбасу. Використовується ніж для нарізання фруктів, шинкування зелені, овочів. Універсальні типи ножів мають середньої ширини пряме лезо, яке поступово звужується від основи, його кінець загостреної форми. Розміри коливаються від 9 до 15 см.

Назви ножів спеціалізованих, які варто знати кожному кулінару:

  • – Ніж для хліба з хвилястою, пилкоподібною, ріжучою кромкою. Лезо по всій довжині має однакову ширину. Виріб відмінно нарізає булочки, не мнучи їх.
  • – Назва ножа “Обробний” говорить про те, що виріб використовується для оброблення м’яса. Найчастіше його купують професіонали. Відмінно впорається з жилавим і жорстким м’ясом.
  • – Обвалювальний  відмінно перед приготуванням обробляє сире м’ясо. Подібні різновиди ножів мають по всій довжині вузьке лезо, яке розширюється до рукоятки, а вістря підтягнуте до верху. Виріб гарантує відмінне м’ясне оброблення, незалежно від текстури продукту. Він відмінно впорається з хрящами, сухожиллями, м’ясом. Довге лезо не потребує постійного заточування, оскільки виготовлене з якісного матеріалу. Ці види ножів мають прямий обух і ріжучу вигнуту кромку.

На спеціалізованому сайті grandposuda.com.ua представлено бренди та огляди на те, які ножі для кухні вважаються найкращими у 2025 році.

Як вибрати кухонний ніж: поради для новачків

Інформація про різновиди кухонних ножів за стилем і матеріалом допомагає зрозуміти, які ножі краще вибрати для кухні. Опис основних видів виробів за характеристиками:

  • – матеріал леза – сталеві, із пластику, керамічні;
  • – стиль – філейний, для чищення, топірець, кухарський, японські ножі накірі або сантоку, обробний, універсальний, обвалювальний.

Вирішуючи, які ножі краще вибрати для кухні, важливо врахувати матеріал рукоятки. Це може бути:

  • – дерево – з недоліків користувачі відзначають гниль від постійного потрапляння вологи;
  • – пластик – легкий, але схильний до розтріскування;
  • – нержавіюча сталь – міцна, але важка.

Кулінарія принесе більше задоволення і стане простішою, якщо знати, які бувають види ножів і грамотно вибрати оптимальний для професійної кухні під певний кулінарний процес. У великому асортименті продукції інтернет-магазину Grand Posuda допоможуть розібратися менеджери. Фахівці підкажуть, які ножі кращі для кухні і додатково, як вибрати каструлю, як оформити доставку аксесуарів за прийнятною ціною в будь-яке місто України.

Як доглядати за ножами, щоб вони служили вічно

Якщо неправильно обслуговувати ріжучі предмети, на них з’явиться корозія, загубиться функціональність, первинні властивості, леза притупляться. Варто дізнатися, які бувають кухонні ножі, як правильно за ними доглядати. Це допоможе продовжити термін їхнього використання.

Поради фахівців з догляду за ножами:

  • – чистка складних варіантів;
  •  –  своєчасне заточування;
  • – змащування механізмів і елементів;
  • – після використання миття і сушіння.

Розуміння, які види ножів бувають, допомагає зорієнтуватися, що для них правильно, а що ні. Так, зберігати вироби в чохлах не варто. Особливо шкіряні піхви накопичують вологу, що провокує на ріжучій частині появу корозії. Під час миття клинка не рекомендується використання абразивних хімікатів і мийних речовин. Вони можуть погіршити його стан.

Підписатися на акції та знижки

Хочете бути в курсі наших новин і акцій?

Ми пишемо тільки по справі! Підпишіться і будьте в курсі спеціальних пропозицій

Топ новина

Світовий лідер у виробництві кераміки протягом більше 270 років Villeroy & Boch краще будь-якого іншого бренду столового посуду за 270 років удосконалив кераміку, зробивши високоякісний столовий посуд. Спочатку він випускався